torsdag 23. juli 2009

BOPLIKT - EN ANAKRONISME - ET GUFS FRA EN FJERN FORTID

På radioen forleden hørte jeg en diskusjon mellom Høyres næringspolitiske talsmann og Senterpartiets statssekretær i Landbruks- og Matdepartementet. Senterpartiet vil beholde boplikten. Høyre vil avskaffe den.
Begrunnelsen for å beholde boplikten er å opprettholde bosetningen i distriktene. Det er ingenting som er mer tragisk enn nedlagte gårdsbruk. Det som har skjedd i Sverige på dette plan er trist å beskue.
Jeg tror ikke det er boplikten som er nøkkelen til å bevare bosetningen.
Vi overtok hjemgården til kona mi for tre år siden. Der var det boplikt som vi måtte tilfredsstille. Vi flyttet og trives med det, men, og det er et stort MEN. Lønnsomheten er omtrent lik NULL. Det er her skoen trykker. Skal man bevare bosetningen, må forholdene legges til rette for at det skal være mulig å leve av gården. Fagre løfter er det nok av, men realitetene er helt annerledes.
La meg ta et eksempel.
Gården har et produktivt skogsareal på 2000 mål. Vi har tatt ut en del av skogen. La oss si at vi tok ut tømmer for 2 mill. kr. Halvparten går til entreprenør og avsetninger til Skogfond, så må vi betale 25 % moms og 50% skatt som er toppskatt på ordinær inntekt. Det vil si at vi sitter igjen med 150 000 kr. Det er ikke mye å betale avdrag og renter med. Det betyr at vi må jobbe full tid og skjøtte gården i helgene og feriene. Resultatet blir utslitte mennesker.
Avskrivningsmulighetene er svært begrenset. Da vi skulle flytte til gården, måtte vi foreta en totalrenovering av hovedhuset. Ingen avskrivningsmuligheter. De finnes kun på driftsbygninger og redskaper. Men vi trenger et sted å bo for å kunne tilfredsstille kravet om boplikt. Men det er klart at dersom det ikke er muligheter til skattemessige avskrivninger, blir det ferre og ferre som overtar gårdsbruk og økningen av nedlagte gårdsbruk blir større og større.
De fagre ord og løfter som våre politikere kommer med på dette plan, henger ikke på greip. Senterpartiet som skal være primærnæringens parti, er på ingen måte troverdig i argumentasjonen omkring boplikt og bosetning. Hva de andre partiene står for, skal bli spennende å se nå når valgkampen starter.